Нд, 2024-05-19, 00:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Весь Архів новин

12:03
В Італії закінчився курс із писанкарства - як народжується писанка
Інші останні Культурні новини

В Італії нещодавно закінчився курс з писанкарства, який організувала  українська діаспора.

Зустрічі відбувалися у музеї в Римі двічі на тиждень і щоразу учасники писали нову писанку. Курс відвідало понад 100 людей: як українці, так і місцеві жителі.

"У нас вже були люди, які раніше приїхали з Луганської та Донецька областей. За останній рік стало більше людей, які приїхали у зв'язку з війною і опинилися в Римі. Ідея полягала в тому, щоб мистецтвом відкрити в них свіжий подих", — каже президентка ГО Ucraina Creattiva та організаторка курсу з писанкарства Вікторія Шевченко.

Писанкарством Вікторія з колегами захопилися вже давно. Спочатку створили бібліотеку, потім розробляли невеликі майстеркласи. А коли їм запропонували провести лекцію з писанкарства в музеї, вирішили зробити великий курс. Крім того, вони якраз розробляли книгу з писанкарства. Допомагала з цим заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Коновал. Саме ця книга і стала основою курсу.

"Наш курс був розрахований на вісім занять. Заняття тривало дві години. За цей час ми намагалися поєднати теоретичну частину з практичною. Ми готували до кожного заняття презентації. У вступі розповідали про те, як зародилося писанкарство і що таке писанка", — розповідає віцепрезидентка ГО Ucraina Creattiva та організаторка курсу в Риму Христина Кучер.

Учасники курсу зустрічалися у місцевому музеї двічі на тиждень і щоразу писали нову писанку. Курс відвідало понад 100 людей — як українці, так і місцеві.

Писанкарство — це народна творчість, тому писати писанки можуть усі, не лише художники. Але писанкарство — це і мистецтво, адже жодної випадкової лінії на писанці немає. У кожну закладений певний зміст. Разом із тим, писанка — це сильний оберіг, тому писати її потрібно тільки з добрим серцем та світлими думками.

Впродовж курсу учасники створили по сім писанок. Українці зазвичай обирали орнаменти того регіону, звідки вони родом, а от італійці були просто зачаровані неймовірною красою всіх писанок. Організатори вже планують новий курс з писанкарства, аби ще більше людей в Італії дізнались про українську культуру та звичаї.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 149 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]